11 Februari 2013

Kriteria seoang lelaki

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pada pg yg indah ini, saya ingin berkongsi sedikit ilmu dgn kamu semua tentang satu entry yg menarik... Semua orang mesti sudah merancang kriteria seorang lelaki yang kamu semua idamkan untuk dijadikan sebagai suami kita.. Saya ada baca satu buku yang diterbitkan oleh Ustazah Fatimah Syarha, byk input2 yg saya peroleh dr buku ni dan insha-Allah saya mesti perbaiki mana yg lemah...aaaminnn...

"First thing first" itulah words yg perlu kita mesti fikir sebelum membuat satu keputusan...Kriteria seorang lelaki yang saya impikan....beragama, berakhlak mulia, bertanggungjawab, jujur, setia dan ikhlas hidup bersama2 sehingga ke hujung nyawa...aaaminn...

Itu kriteria yang saya impikan...Mari kita ketahui kriteria seorang lelaki yg saya peroleh dari buku ini...

1) Beragama dan berakhlak mulia
Buat apa yang Allah suruh, meninggalkan apa yang Allah larang serta menghormati semua orang tidak kira tua atau muda.
2) Menjaga batas pergaulan
Maksudnya, kita mestilah berhubung atas dasar urusan. Jika di luar batas urusan, cuba elakkan. Elakkan telefon krn 2 sebab iaitu ingin teruja dgn suaranya dan suara tunang/bukan muhrim mudah menaikkan syahwat. Kita boleh mengangkat panggilan telefon seseorang tetapi janganlah bermanja2.
3) Berahsia dan tidak terbuka
Para ulama ramai berpesan agar jangan hebahkan pertunangan secara awam. Menimumkan komunikasi, Fokus pada perkara penting seperti keluarga seblah lelaki menziarahi keluarga sebelah perempuan. 
4) Seboleh2nya dia sudah bekerja bukannya masih belajar
Jika masih belajar, lelaki itu mesti kreatif mencari pendapatan sendiri. Miskin atau kaya, itu bukan kayu ukuran sebab yang paling penting lelaki itu mesti tahu kewajipan dia memberi nafkah dan sentiasa berusaha agar menjadi seorang lelaki/suami yang diredhai dan diberkati Allah.
5) Restu keluarga
Kita mestilah membuat sesuatu keputusan dengan mendapat restu keluarga. Restu keluarga yg dimaksudkan ialah mendapat restu dari kedua ibubapa kita.Jangan sesekali kita membelakangi kedua ibubapa kita. Bernikahlah dengan cara yang tidak melanggar syariat Islam, bukannya kahwin lari sampai ke Siam/luar mukim.
6) Tidak suami orang
Maksudnya, kita memilih pada orang tepat dan tidak menimbulkan masalah, fitnah pd suatu hari nanti. barulah cinta kita high class.


hehehe... Selain itu, kita boleh berdoa...Kalau kita sukakan seseorang,jangan beritahu si dia.. Nanti Allah kurangkan asa cinta padanya.. Tapi luahkan pada Allah.. Allah maha mengetahui siapa jodoh kita.. Jika benar cinta itu kerana Allah maka biarlah ia mengalir mengikut aliran Allah... aaaminnn...
'/>


Terima Kasih kerana sudi baca...Like jika suka(^_^)

Tiada ulasan: